Parzenie zielonej herbaty – wszystko, co musisz wiedzieć

sposób parzenia zielonej herbaty

Parzenie zielonej herbaty to sztuka, która ma swoje korzenie w dawnych tradycjach Chin i Japonii. Przygotowanie nie jest skomplikowane, warto jednak poznać najważniejsze zasady. Zapraszamy do lektury, w której przybliżymy Wam tajniki zaparzania zielonej herbaty oraz to, co czyni tę herbatę tak wyjątkową.

Czym jest zielona herbata?

Zielona herbata jest produkowana z liści Camellia sinensis. W przeciwieństwie do herbaty czarnej, liście tej zielonej podlegają procesowi działania gorącej pary, co pozwala zachować ich naturalny kolor oraz wartości odżywcze. Zielona herbata jest bogata w przeciwutleniacze, witaminy i minerały, co czyni ją popularnym napojem nie tylko ze względu na smak, ale także jej korzyści zdrowotne i pozytywny wpływ na ludzki organizm. Ma delikatne właściwości pobudzające, a dzięki odpowiedniemu zaparzeniu suszu herbata ma też właściwości wspomagające koncentrację.

Rodzaje japońskiej zielonej herbaty

Japonia słynie z różnych rodzajów zielonej herbaty, z których każdy ma unikalny smak i sposób przygotowania.

Sencha to najpopularniejszy rodzaj japońskiej zielonej herbaty. Liście są parzone, a następnie zwijane i suszone. Sencha ma świeży, trawiasty smak.

Gyokuro jest uważana za najwyższej jakości zieloną herbatę. Plantacje są zacieniane przed zbiorami, co nadaje herbacie słodszy, bogatszy smak.

Matcha to zielona herbata w proszku, tradycyjnie używana głównie w ceremoniach herbacianych. Jest intensywna, słodko-gorzka i jest bogata w antyoksydanty.

Genmaicha jest mieszanką zielonej herbaty i prażonego ryżu. Ta herbata ma oryginalny, orzechowy smak.

Hojicha to herbata prażona o ciepłym, karmelowym smaku. Dzięki procesowi prażenia zawiera mniej kofeiny niż inne zielone herbaty.

Plantacja herbaty

Sposoby parzenia zielonej herbaty

Jak parzyć zieloną herbatę? Przygotowanie zielonej herbaty może wydawać się proste, jednak aby w pełni wydobyć jej aromat, warto przestrzegać kilku podstawowych zasad. Ważne jest również, żeby pamiętać, że nie istnieje jeden uniwersalny sposób parzenia zielonej herbaty.

Oto jak parzyć zieloną herbatę, by cieszyć się jej wyjątkowymi walorami smakowymi i właściwościami.

Woda

Woda stanowi ponad 99% herbaty, zatem jej jakość ma ogromne znaczenie! Najlepiej używać wody filtrowanej lub źródlanej. Unikaj wody z kranu, która może zawierać chlor i inne zanieczyszczenia. Istotnymi parametrami dobrej wody są:

  • czynnik pH – jest to wskaźnik informujący nas o zasadowości lub kwasowości wody. Idealna woda powinna oscylować w granicach pH=7, wyznaczono jednak uśrednione wartości między 6,5 a 8,5;
  • stopień twardości/mineralizacji – japońska herbata jest szczególnie wrażliwa na stopień twardości. Zielona herbata z Japonii herbat wymaga wody miękkiej. Zbyt twarda woda powoduje, że napar będzie miał mętny kolor i niewłaściwe nuty smakowe;
  • temperatura parzenia: Zielona herbata nie lubi wrzątku. Idealna temperatura wody to około 70-80°C. Niektóre z nich (na przykład gyokuro) wymagają wody o jeszcze niższej temperaturze niż 80 stopni, na przykład 50-60°C. Zbyt wysoka temperatura wody może sprawić, że herbata będzie gorzka i straci swoje subtelne nuty smakowe. Po zagotowaniu należy wychłodzić wodę, można to zrobić za pomocą dwóch kubków, przelewając z jednego do drugiego kubka.

Liście

W zależności od rodzaju liście japońskiej zielonej herbaty są mniej lub bardziej ciemnozielone, zazwyczaj lekko połyskujące i mają wydłużony, iglasty kształt. W niektórych herbatach można znaleźć łodyżki czy herbatę nieco bardziej rozdrobnioną.

Jaką ilość liści powinniśmy użyć do przygotowania? Przyjmując, że porcja to jeden czajniczek do którego wlewamy około 150-200 ml wody, zazwyczaj używa się 1-2 łyżeczek suszu (około 2-3 gramy). Warto jednak dostosować ilość suszu do własnych preferencji smakowych.

Przeczytaj także: Jedzenie na podróż – ponad 20 propozycji na wyjazd

Czas parzenia

Jak długo parzyć? Zieloną herbatę parzy się zwykle od 1 do 2 minut, ale dokładny czas parzenia suszu koniecznie sprawdź na opakowaniu, gdyż każda herbata ma swój najbardziej optymalny czas. Zbyt długie parzenie (i zbyt gorąca woda) może spowodować, że herbata będzie zbyt gorzka w smaku.

Optymalna liczba ponownych zaparzeń tych samych listków to około 3 razy – potem napar straci walory smakowe i właściwości zdrowotne. Każde parzenie odkrywa nowe smaki i aromaty – różni się też czasem parzenia kolejnych naparów.

Japońska zielona herbata

Parzenie herbaty – akcesoria

Japońską herbatę tradycyjnie parzy się w kyusu – małym, ceramicznym czajniczku z wbudowanym filtrem ceramicznym lub metalowym. Dobrze sprawdzi się również każdy inny czajniczek ceramiczny lub zaparzacz ze szkła.

Unikajmy parzenia herbaty w czajniczkach żeliwnych – zbyt szybko się one nagrzewają i pomimo swojego atrakcyjnego wyglądu nie nadają się do parzenia herbaty. Czajniczek musi być na tyle duży, żeby liście herbaty mogły się swobodnie rozwinąć, uwalniając aromat.

Czarki i kubeczki – w Japonii zieloną herbatę najczęściej pije się z ceramicznych czarek i niewielkich kubeczków bez uchwytu. Często ich kolor i zdobienia nawiązują do aktualnej pory roku. My możemy używać dowolnych filiżanek, czarek czy kubeczków – to osobiste preferencje i nie ma tutaj specjalnych obostrzeń.

Natomiast do przygotowania herbaty matcha potrzebne są: czarka, bambusowa trzepaczka, mała łyżeczka do odmierzania oraz sitko.

Parzenie zielonej herbaty liściastej – krok po kroku

Podgrzej czajniczek: przelej gorącą wodą czajniczek, aby go podgrzać. Następnie wylej wodę. Wsyp 1-2 łyżeczki liści zielonej herbaty (około 2-3 gramy na 180 ml wody). Zalej liście wodą o temperaturze około 80 stopni.

Parz herbatę przez 1-2 minuty. Następnie przelej napar do czarek, w taki sposób, że do każdej z czarek na zmianę wlewamy napar na zmianę. Liście można parzyć wielokrotnie. Herbata zaparzona w ten sposób za każdym razem będzie miała inne walory smakowe.

Przygotowanie herbaty matcha

Matcha (prawidłowa wymowa to „macia” lub „matcia”, a nie „macza”) to specjalny rodzaj zielonej herbaty w proszku, który jest nieodłącznym elementem japońskiej ceremonii herbacianej.

Przygotowanie matchy wymaga nieco więcej uwagi niż zwykłe parzenie liściastej zielonej herbaty, ale efekt jest wart wysiłku. Będziesz potrzebować miseczki (chawan), bambusowej miotełki (chasen), bambusowej łyżeczki (chashaku) oraz sitka do przesiania matchy.

Przesiej 1-2 łyżeczki matchy przez sitko do miseczki. To pozwala uniknąć grudek i zapewnia gładką konsystencję. Dodaj około 70 ml wody o temperaturze około 80 stopni do przesianego proszku. Energicznie mieszaj bambusową miotełką, wykonując ruchy w kształcie litery „W”, aż do uzyskania jednolitej konsystencji i pojawienia się pianki na powierzchni.

Herbatę matcha tradycyjnie pije się na ciepło i bez dodatków, ale można ją też spożywać na zimno, także z mlekiem.

Przygotowanie zielonej herbaty na zimno

Cold brew, czyli parzenie na zimno, to metoda, która pozwala wydobyć delikatne nuty w smaku zielonej herbaty i cieszyć się nią w gorące dni.

Wsyp 1-2 łyżeczki na każde 200-250 ml zimnej wody do dzbanka lub butelki. Zalej liście zimną wodą. Wstaw naczynie do lodówki i pozostaw na 4-6 godzin. Przed podaniem odcedź liście. Zielona herbata na zimno jest gotowa do picia, doskonale orzeźwia i ma działanie pobudzające.

Parzenie japońskiej herbaty w Młynie Klekotki

Przechowywanie herbaty – wskazówki praktyczne

Jak powinna być przechowywana zielona herbata, aby zachować świeżość i aromat? Oto kilka praktycznych wskazówek:

  • Liście zielonej herbaty należy przechowywać w szczelnym pojemniku, który chroni je przed światłem i dostępem powietrza, gdyż mogą one powodować utratę aromatu.
  • Idealne warunki przechowywania to chłodne i suche miejsce. Temperatura powinna być stabilna, najlepiej między 10°C a 25°C. Unikaj przechowywania w pobliżu źródeł ciepła.
  • Liście zielonej herbaty łatwo absorbują wilgoć i zapachy z otoczenia. Dlatego też warto przechowywać je w hermetycznie zamkniętym pojemniku lub woreczku foliowym.
  • Zielona herbata najlepiej smakuje świeżo parzona, więc staraj się zużyć jej liście możliwie szybko po otwarciu opakowania.
  • Jeśli przechowujesz herbatę w lodówce (polecane w przypadku herbaty matcha), wyjmij ją około 30 minut wcześniej, żeby zdążyła osiągnąć temperaturę otoczenia.

Japońska zielona herbata w Klekotkach

Tradycyjną japońską zieloną herbatę znajdziecie w Klekotki Spa & Resort. Nasza zielona herbata pochodzi od renomowanych dostawców, którzy dbają o najwyższą jakość liści. Przyrządzana jest z największą starannością, aby każdy gość mógł poczuć prawdziwy aromat tego wyjątkowego napoju.

Na specjalnych wydarzeniach pokażemy Ci jak parzyć zieloną herbatę w warunkach domowych, poznasz jej smak, dowiesz się w jakiej temperaturze parzyć zieloną herbatę i dlaczego wrzątek zmienia jej właściwości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *